In Geen categorie

Ocean Cleanup

Hoe verwijderen wij afval dat in ons ecosysteem terecht is gekomen en hoe vergroten wij het bewustzijn bij Nederlanders zodat er minder afval in ons ecosysteem terecht komt. Tijdens het HTCafé op 22 maart zien hoe twee organisaties op grote en kleine schaal innovatieve oplossingen ontwikkelen waarbij de nieuwste technieken worden ingezet.

AANMELDEN HTCAFE

 

The Ocean Cleanup ‘ the largest cleanup in history’

eline spek

Eline Spek – Programm Coordinator The Ocean Cleanup

Plastic soep

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval: afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of het tanden poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep. Het afval verzamelt zich in vijf  ‘garbage patches’, waarvan de grootste patch in de Great Pacifi ligt. Als het plastic blijft circuleren, zal dit invloed hebben op onze ecosystemen, gezondheid en economie.

Iteratieve testen

The Ocean Cleanup ontwikkelt innovatieve technologieën om plastic uit oceanen te verwijderen. De organisatie is in 2013 opgericht door de inmiddels wereldbekende Delftse Boyan Slat en karakteriseert zich door een innovatieve en open blik op technologie. Door zo snel mogelijk van de tekentafel en computermodellen de overstap te maken naar iteratieve testen op steeds grotere schaal, is The Ocean Cleanup in staat om het ontwerp van het systeem continue te verbeteren. Tijdens het HTCafé op 22 maart ligt de focus op een onderdeel van het systeem, waar Eline Spek door het laten zien van verschillende stadia meer inzicht geeft in het ontwikkelingsproces. Spreker is Eline Spek, Programm Coordinator The Ocean Cleanup.

Boyan Slat in de Wereld draait Door

 

Urby/ Hollebolle Gijs

Demonstratie afvalrobot Urby

Afvalrobot in actie

‘Maak me blij, gooi je afval in mij’, is de slogan van afvalrobot Urby. Gooi je een aluminium bakje van je net verorberde kapsalon of lekkerbek in Urby’s afvalemmer, dan word je getrakteerd op een vette knipoog en veranderen de ogen van Urby in hartjes. De gemeente Den Haag wil het afvalbewustzijn bij de inwoners vergroten en mensen aansporen hun lege blikjes fris of snoeppapiertjes in de prullenbak te gooien.

De broers Martin en John Seffers van het bedrijf Accenda vonden hun inspiratie bij Holle Bolle Gijs uit de Efteling en WALL E, de bekende robot met een hoge aaibaarheidsfactor uit de gelijknamige animatiefilm van Pixar Animation Studios. Zij ontwikkelde samen met drieëntwintig studenten van opleidingen in de regio, waaronder de Haagse Hogeschool, het ID College, Zadkine en ROC Mondriaan de afvalrobot Urby. ‘ Tijdens het HTCafé kunt u kennis maken met Urby.

Programma

16:00 – 16:15 inloop
16:15 – 17.00 presentatie ‘The Ocean Cleanup’, Eline Spek
17:00 – 17:15 presentatie ‘Urby/hollebolle Gijs’ Accenda, Martin Seiffers
17:15 – 18:00 borrel / netwerken