technolab summerlabtechnolab summerlab

technolab summerlabtechnolab summerlab

TechLab

De serie workshops van TechLab die 31 januari start was razendsnel vol. We hebben haast gemaakt met het samenstellen van het programma voor de serie die op 18 april start zodat de kinderen die niet meer mee kunnen doen met de eerste serie zich nu al in kunnen schrijven voor de tweede serie: AANMELDEN

Wilt u uw kind op woensdagmiddag laten genieten van allerlei workshops die iets met techniek te maken hebben? Meld uw kind dan aan voor de workshops van TechLab. De kinderen werken in een inspirerende omgeving op een voor hen aantrekkelijke manier aan diverse projecten zodat ervaren hoe leuk techniek is.


Data workshops TechLab 

Woensdagmiddag 14.30 – 16.30 uur
12 deelnemers per workshop

Serie 1 (VOL)
Jan. – 31
Feb. – 7
Feb. – 21
Maart – 7
Maart – 21
April – 4

Serie 2 
April – 18
Mei – 16
Mei – 30 (VOL)
Juni – 13
Juni – 27 (VOL)
Juli – 11

AANMELDEN


Beschrijving workshops TechLab – serie 1 (VOL)

Solderen – 31 januari 2018

Maak kennis met de wereld van het solderen. Techniek en elektronica worden steeds belangrijker in de moderne tijd. Een van de oudste en belangrijkste technieken in het werken met elektronica is het solderen. Met leuke praktijkopdrachten en voorbeelden leren de deelnemers naast het solderen ook de basis van de elektronica.

Hebocon – 7 februari 2018

Maak de onzinnigste en onhandigste robot die, toevallig of niet, er in slaagt zijn tegenstander omver te duwen. Bij een gelijkspel beslist de scheidsrechter. Hebocon is een wedstrijd voor (on)handig gemaakte onzin-robots. De makers van Hebocon-robots hebben een hoop fantasie en leven zich (technisch en) creatief helemaal uit.

Meenemen van thuis: kapot speelgoed, waar je afscheid van kunt nemen.

3. Beany beasts – 21 februari

Beany beasts of bibberbeestjes zijn zelfgemaakte scharrelaars. Ze lijken wel een beetje op borstelrobotjes, maar dan zonder borstel. Kinderen maken hun eigen beany beast. Ze kunnen er uit zien als een rups, of een schorpioen of een spin, of met vleugels als een vliegensoort die niet bestaat. Een beany beast wordt gemaakt van elektriciteitsdraad, kroonstenen, tie-raps en wat knutselmateriaal.

4. Beweging door wind- of zonne-energie – 7 maart

Maak kennis met verschillende soorten duurzame energie. Maak een zonnewekker, een windmolen of een ballonvliegtuig, met die laatste kunnen we een wedstrijdje bedenken: hoe maak je het snelste ballonvliegtuig?

5. Programmeren – 21 maart

Kun je leren programmeren (denken als een computer) zonder computer? In deze workshop leer je logisch nadenken. Deze aanpak is niet alleen handig als je met computers werkt, maar komt ook van pas in het dagelijks leven. Want computational thinking kom je overal tegen, de hele dag door. Eens kijken wat jij kunt maken?

6. Pop-up Escaperoom – 4 april

Ga jij samen met anderen de ruimte doorzoeken, onderdelen vinden, puzzels oplossen op creatieve manieren en met veel spanning de kistjes openmaken? Een ruimte in het High Tech Centre wordt omgetoverd tot een heuse Escape room. Onopvallende plekken, meubels en hoeken zorgen voor veel verbazing en de deelnemers gaan de uitdaging aan. Lekker spannend!

 

Beschrijving workshops TechLab – serie 2

1. How to make – 18 april 2018

Wat kun je maken met strijkkralen, rietjes, T-stukken voor aquariumslangen, wattenstaafjes, 9V batterij met houder, magnum ijslolliestokjes en een tandwielmotor? Wij ieder geval een cute robotje! En jij ook, in elk geval als je de instructie nauwkeurig volgt. Je hoeft het natuurlijk niet helemaal alleen te doen en na afloop kan je vriendje mee naar huis.

2. LED armband – 16 mei 2018

LED-armbanden zijn te koop in allerlei soorten, maten en kleuren, maar nog veel leuker is het om er zelf één te maken. De basis is ducttape (in diverse uitvoeringen), met kopertape, knoopcelbatterijen en sterke magneten maak je een schakeling. Klinkt moeilijk, valt erg mee en is vooral leuk!

3. Programmeren – 30 mei 2018 (VOL)

Het eerst volgeboekt in de vorige workshopronde: leren programmeren. Kun je leren programmeren (denken als een computer) zonder computer? In deze workshop leer je logisch nadenken. Deze aanpak is niet alleen handig als je met computers werkt, maar komt ook van pas in het dagelijks leven. Want computational thinking kom je overal tegen, de hele dag door. Eens kijken wat jij kunt maken?

4. Design- en print T-shirt – 13 juni 2018

Op de computer maak je eigen een ontwerp voor een originele print. De geprinte folie kan op kleding worden gestreken met een gewone strijkbout. Maar door een hittepers te gebruiken, zorg je ervoor dat het product niet loslaat of zijn kwaliteit verliest. Aan het einde van de workshop neem je een origineel, zelf ontworpen T-shirt mee naar huis.
Meenemen van thuis: T-shirt (op een schone, witte ondergrond het beste resultaat)

5. Van 2D naar 3D – 27 juni 2018 (VOL)

Bedenk een nieuwe mascotte, pionnen voor een spelbord of creëer je eigen monstertje. Hoe bedenk je in 2D iets dat rechtop kan staan? Na een korte uitleg over computerprogramma CorelDraw teken je je ontwerp in de computer. De tekeningen worden gesneden met de lasersnijder. .

6. Strandbeest – 11 juli 2018

In 1990 waren ze er voor het eerst: strandbeesten. Sierlijke dieren die door de zeewind in beweging worden gebracht. De originele versie is gemaakt van gele plastic buizen, maar je hebt natuurlijk strandbeesten in verschillende soorten en maten. Onderdelen worden uitgesneden met de lasersnijder, daarna kun je hem helemaal zelf in elkaar zetten en soldeer je de snoertjes aan de motor en de batterijhouder.


Kosten
(Delftpas geldig waar de schoolkostenregeling van toepassing is)
€ 110,- per 6 workshops
€ 20,- per workshop
Betalen via:
NL21RABO0378467875, t.n.v. J.H. Breedijk – Dekker, Pluskids
beschrijving: TechLab start 18 april, naam kind
Aanmelding is pas definitief na betaling.

Voor
Leerlingen groep 6, 7, 8

Waar
HighTechCentreDelft
Abtswoudseweg 18, Delft
015 36 491 60
Kaart

Informatie
Janneke Breedijk
techkids@htcdelft.nl
06 442 51 593